.: LÖRDAGEN DEN 13 MAJ 2006 :.
Första laxen
I dag på förmiddagen fångades årets första blanklax i Mörrumsån. Det är många år sen vi har behövt vänta så här länge på första laxen. Den kalla och sena våren och de envisa ostvindarna har förmodligen spelat in. I torsdags vände vinden och de laxar som väntat på rätt singnal var inte sena att äntra ån.
   Flera laxar observerades idag under eftermiddagen och det dröjer nog inte länge innan fler tålmodiga laxfiskare får känna det efterlängtade suget i linan.
   Första budet var att laxen fångats i den för flugfiskare nyöppnade Pool 16. Detta visade sig sedan vara ett misstag från fångstmannens sida. Den verkliga fångstplatsen var Pool 12.
   Fisken var i 11 kilosklassen och fångades av en gästande tysk sportfiskare.
kent@havsoringpaosterlen.se
.: ONSDAGEN DEN 3 MAJ 2006 :.

Ingen lax än
Stämningen längs ån kan beskrivas som spänt avaktande. Inga säkra observationer av lax har gjorts än. Det behöver nödvändigtvis inte betyda att det inte finns någon lax i ån. Det höga och relativt kalla vattnet, det närmar sig 60 kubik och knappa 9 grader, gör att eventuell lax smyger sig igenom poolerna utan att röja sin väg.
   Någon kan när som helst bli ordentligt överraskad! Men som väntat gör den sena och kalla våren att laxen förväntas bli sen och hittills har det inte kommit några bekräftade uppgifter om fångst ute i Pukaviksbukten heller, trots att en hel del trollingbåtar var ute i helgen. Yrkesfiskarna på Listerlandet hämtar sina fångster långt utanför Hanö, vilket tyder på att laxen har en bit kvar.
   Den ostliga vindriktningen är inte heller gynsam för uppgång då den för allt lockvatten långt in i Pukaviken, väster om åmynningen. Den allra största delen av laxen gör sina insteg från östra sidan och då behövs västliga vindar som för sötvattnet i riktning mot Sternö och Tärnö.
   De sedvanliga ryktena gör gällande att i varje fall en lax skulle vara tagen i de fasta näten i mynningen och en förmodad blanklax sägs ha tappats på tolvan i förra veckan, men dessa rykten är något osäkra och har som sagt inte bekräftats.
   Det molniga och mörka vädret i helgen passade havsöringen och en del fiskar, både nystigna och backande, togs.
kent@havsoringpaosterlen.se