Gott med fiskgratäng
Något som är otroligt gott och inte heller svårt att göra, det är ju fiskgratäng. Det finns många recept, men här är ett av mina favoriter:
Fiskgratäng med räkor och dill
Ingredienser
- 600 g djupfryst fisk
- 1/2 tsk salt
- 2 krm peppar
- 1 dl riven ost
Sås
- 500 g räkor (med skal)
- 2 msk smör eller margarin
- 3 msk vetemjöl
- 5 dl mjölk
- salt och peppar
- 1/2 dl hackad dill
Gör så här
Sätt ugnen på 200°C.
Tina fisken och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg fisken i en lätt smord ugnssäker form. Krydda med salt och peppar.
Täck med aluminiumfolie. Tillaga fisken i ugnen i ca 15 min.
Sås: Skala räkorna. Smält margarin eller smör i en kastrull på svag värme. Lyft kastrullen från värmen. Rör i vetemjölet. Tillsätt mjölken och rör om. Sätt tillbaka kastrullen på plattan. Koka såsen 3-5 min. Tillsätt de skalade räkorna och hackad dill. Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen ovanpå fisken. Strö över riven ost. Gratinera rätten i 250°C, ca 10 min eller tills den fått vacker färg. Servera med kokt pressad potatis och sallad.