Snart dags för kräftskiva
Varje år i augusti så har vi kräftskiva. Det tillsammans med vänner och familjen. Vi brukar ofta fiska kräftorna på egen hand, men i nödfall går det även köpa. Då kan det vara idé att göra en ny, egen lag och piffa upp dem. Det gör du så här:
Tina först kräftorna i ett dygn. Koka sedan en ny lag – till ett paket kräftor:
2 liter vatten
0,3 dl salt
4 sockerbitar
1 dl mörk öl
1 knippe krondill
Koka upp vattnen salt och socker. Rör tills det löst sig. Häll i öl och ta i dillstjälkarna och några kronor (spara resten till dekoration). Låt lagen svalna till rumstemperatur och lägg i kräftorna. Ställ in i kylen och låt dra i ett dygn.
Kräftor är goda, men de mättar inte så mycket så det är bra att ha något lite mer ”matigt” på bordet. Paj som tillbehör är en klassiker. Välj vad du gillar, så som västerbottenostpaj, kantarellpaj, skaldjurspaj eller lökpaj.
Nybakat bröd, smör och kryddost är också klassiska tillbehör. Hela, kokta kronärtskockor är också för många ett klassiskt tillbehör till kräftskivan.